top of page
 • Mădălina Hodorog

Ce soluții au tinerii la problemele în educație

+180 de studenți participanți în cel mai amplu program gratuit de orientare în carieră FUTURE – Construiește cu pasiune au găsit 8 soluții practice pentru diferite probleme actuale din educație. Introducerea unei materii obligatorii cu accent pe carieră, sesiuni de training practice sau programe cu jocuri sociale sunt doar câteva dintre soluțiile propuse de tineri.

Cei 180 de studenți, alături de profesori universitari s-au pregătit intens timp de 2 luni pentru viitoare lor carieră în cadrul programului FUTURE ediția 9 organizată alături de compania internațională EXL. Pe parcursul programului organizat gratuit la nivel național, participanții au avut parte de:

 • Sesiuni de training săptămânale cu accent pe trecerea de la facultate la primul loc de muncă

 • Feedback individual pe CV

 • Sesiuni de orientare în carieră

 • Oportunități de angajare

 • Posibilitatea de implicare activă în comunitate


Concursul de Soluții FUTURE – un loc unde tinerii aduc o schimbare în comunitate

După 2 luni de pregătire, tinerii au conturat idei la probleme reale din comunitate. „De cele mai multe ori, societatea acuză tinerii că nu sunt atenți la ore, că nu sunt implicați în comunitate, că așteaptă să fie direct manageri. Am dus aceste acuze direct studenților din program care au venit cu soluții practice în educație” declară Mădălina Hodorog, fondatorul programului FUTURE care a ajutat +1900 de tineri să facă tranziția de la facultate la piața muncii în ultimii ani.


„Le suntem recunoscători organizatorilor pentru oportunitatea de a lua parte la această aventură educativă alături de studenți și profesori. Am fost impresionați de curajul și determinarea studenților de a ieși din zona lor de confort, de a-și exprima nevoile și dorințele legate de viitorul lor și de a propune soluții inovatoare pentru o colaborare mai bună între mediul academic și companii. Proiectele care au avut la bază probleme din comunitate au fost foarte bine structurate, soluțiile pertinente, iar membrii echipelor dornici să își dezvolte abilitățile și să devină cât mai pregatiți pentru piața muncii” declară reprezentații companiei EXL.


Una dintre cele mai întâlnite probleme în educație se concentrează asupra tinerilor care nu sunt suficient de serioși și responsabili cu privire la un job cu normă întreagă. Tinerii au surprins în schimb și alte probleme: timpul insuficient pe care îl au tinerii care sunt la facultate și au un loc de muncă, informarea slabă a tinerilor cu privire la activitățile desfășurate în piața muncii, motivația scăzută provenită din beneficii, salarii sau alte recompense, nevoia de noutate, respectiv de un program mai flexibil.

„Să analizez aceste probleme m-a ajutat să văd lumea diferit și să gândesc soluții care să ajute generația mea. Văd lumea diferit și înțeleg că unele soluții sunt reale, altele nu” a declarat unul dintre studenții participanți în programul FUTURE ediția EXL.


Printre soluțiile propuse de tineri în cadrul Concursului de Soluții FUTURE se numără:

 • O oră obligatorie pentru elevii din clasa a 10-a cu accent pe orientare în carieră și descoperirea pieței muncii

 • Sesiuni de training interactive unde tinerii să discute direct cu diferiți angajatori

 • Sesiuni de autocunoaștere

 • Jocuri sociale cu scopul de a dezvolta competențe și a-i ajuta pe tineri să iasă din zona de confort

 • Programe educaționale pentru profesori cu accent pe metode interactive de predare


„Cea mai mare schimbare pentru mine a venit pe partea de comunicare. Îmi fac curaj acum să vorbesc cu profesorii, să îi contactez și să nu-mi fie frică să mă exprim” relatează Cristina-Andreea Murariu, studentă FUTURE.


O nouă abordare în educație sau cum se face #EducatieAltfel

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune este cel mai complex program de orientare în carieră care a ajutat în ultimii 5 ani +1900 de tineri și profesori din țară să se pregătească pentru cariera lor. Programul FUTURE include ediții umbrelă precum: FUTURE Manager, FUTURE Student și se bazează pe metode de educație experiențială bazate 100% pe activități practice #FaraPowerPoint.


Programele FUTURE ajută tinerii să facă trecerea de la liceu la facultate. De la facultate la piața muncii. Mai multe detalii: www.madalinahodorog.ro/future


Despre EXL

EXL este compania multinațională care, în parteneriat cu clienții săi, oferă soluții digitale și de analiză pentru a îmbunătăți rezultatele de afaceri și a-și dezvolta potențialul de creștere. Compania oferă servicii de management operațional, analiză decizională și platforme digitale organizațiilor din diverse industrii incluzând asigurări, servicii bancare, servicii financiare, utilități, transport și călătorii.


Echipa globală este formată din mai mult de 40.000 de angajați în cele peste 50 de centre, incluzând 3 sedii în Europa. Centrul din Cluj oferă servicii pentru clienți din domeniile: călătorii, finanțe și contabilitate și utilități, operând cu peste 250 de angajați în 5 limbi străine.


Compania susține noua generație prin programe intensive de formare lingvistică și dezvoltarea abilităților interpersonale, oferindu-i în același timp experiența unei culturi organizaționale fondate pe valori precum inovația, colaborarea, excelența, integritatea și respectul. EXL se alătură inițiativei Asociației Eduspace pentru a oferi studenților și profesorilor programul FUTURE, angajându-se să sprijine comunitatea, educația și practicile sustenabile.

Comments


bottom of page