top of page
  • angelemaria2971

Cum să-ți gestionezi eficient timpul în anii studenției - 6 pași utili

Chiar dacă perioada sesiunii s-a încheiat pentru majoritatea dintre noi, noul semestru aduce cu sine un set proaspăt de provocări pentru studenți – noi proiecte, examene, teme și prezentări. Cu toate acestea, câți dintre noi reușesc să gestioneze eficient timpul în perioada acestor noi provocări intelectuale?


a red clock on a yellow background

Gestionarea timpului este un aspect crucial pentru succesul educațional, iar, în acest articol, vom explora un set de strategii eficiente de gestionare a timpului, pentru a face față cu încredere și determinare provocărilor academice din noul semestru.


Stabilește priorități clare


Înainte de a începe o zi de studiu, identifică sarcinile și obiectivele prioritare. Alocă mai mult timp pentru activitățile cu impact major și prioritizează sarcinile pe care le consideri a fi importante pentru tine. În timpul studiului, alege să începi cu cele mai importante lucruri pentru următoarea perioadă, pentru a-ți crește singur nivelul de concentrareCreează un program fix de studiu


Stabilește un orar regulat de studiu și respectă-l cu strictețe. Această rutină stabilă îți va ajuta creierul să se adapteze la un program constant și va crea un mediu propice pentru concentrare.Folosește tehnica Pomodoro 


Utilizează tehnica Pomodoro pentru a-ți împărți ziua în intervale de lucru și pauze scurte. De exemplu, lucrează intens timp de 25 de minute, apoi acordă-ți o pauză de 5 minute. După câteva cicluri, ia o pauză mai lungă: de 15-20 de minute. Cele 25 de minute din timpul sesiunii trebuie consumate fără întreruperi sau gânduri aleatorii, pentru ca mintea noastră să fie pe deplin concentrată la ce este de realizat. În timpul pauzelor este recomandat ca telefonul să fie lăsat deoparte pentru a nu ne lăsa distrași sau afectați de surse exterioare. Putem, totuși, să ascultăm muzică ambientală dacă considerăm că nu este o sursă de distragere. Important de menținut este că în timpul sesiunii trebuie să îți iei o singură sarcină. Cu pași mici ajungi la obiective mărețe!


a notebook, eye glasses and a pen

Folosește un planificator sau aplicație ca să-ți gestionezi timpul


Un planificator sau o aplicație de gestionare a timpului te poate ajuta să-ți organizezi sarcinile și să-ți urmărești progresul. Marchează termenele limită, proiectele majore și alte angajamente pentru a evita omiterile și pentru a-ți gestiona timpul în mod eficient. În loc de clasicul Google Calendar, poți opta pentru Plan, o aplicație cu o interfață intuitivă care te va ajuta în mod semnificativ să îți gestionezi sarcinile. În același timp, vă puteți ordona task-urile în funcție de importanță sau de dificultate. Pentru sesiunile de învățare, o aplicație de cronometrare este Forest. Puteți face asta singur sau cu prietenii, oferind ocazia de a împărtăși momentele învățării cu cei dragi. Învață să spui „nu”


Este important să știi să refuzi solicitările care pot să-ți afecteze programul de studiu. Învață să spui „nu” atunci când simți că volumul de muncă este prea ridicat și ai nevoie de timp pentru studiu. La final vei ajunge să îți mulțumești pentru că nu te-ai epuizat fizic sau psihic. Asigură-te că dormi destul


Un somn bun are un impact semnificativ asupra concentrării și asupra performanței academice. Respectă un program regulat de somn pentru a-ți menține mintea și corpul în formă optimă. Cele minimum 8 ore de somn contribuie enorm la nivelul de concentrare pentru ziua următoare. În plus, se recomandă evitarea folosirii telefonului sau expunerii la orice sursă de lumină albastră cu cel puțin o oră înainte, pentru un somn cât mai odihnitor. 


a green clock on a white background

Gestionarea eficientă a timpului este o necesitate și o abilitate strategică ce poate ajuta la urcarea treptelor spre succesul academic. Prin stabilirea unor priorități clare și adoptarea unui program de studiu consecvent, împreună cu utilizarea unei aplicații de gestionare a timpului sau adoptarea unui program de somn bun, studenții pot să-și maximizeze potențialul. În noul semestru, dar și în toate etapele viitoare ale educației, aceste strategii nu devin doar metode eficiente, ci și piloni pentru o dezvoltare continuă și reușită. 


Surse articol: Pomodoro, Stephen Covey, David Allen, Youtube ____________________________________________________________________________________________ Articol realizat de: Daniela-Ștefania Bănică

Editor: Mădălina Hodorog, Maria Angele

Sursă foto: Unsplash


Comments


bottom of page