top of page
 • Madalina Irimia

Cum să economisești bani: sfaturi practice pentru un viitor financiar sigur

Într-o lume în care cheltuielile pot crește rapid și economiile noastre pot fi supuse unor presiuni constante, este crucial să dezvoltăm obiceiuri financiare sănătoase care să ne ajute să gestionăm mai eficient banii. Indiferent dacă suntem studenți, tineri profesioniști sau persoane cu experiență, există întotdeauna modalități de a economisi bani și de a gestiona mai inteligent bugetul personal.

monede care cad dintr-un recipient, alb&negru

1. Încearcă să economisești bani prin crearea unui buget


Este important să știi exact câți bani ai în cont și pe ce îi cheltui lunar. Chiar dacă poate părea plictisitor, încearcă să faci o listă cu toate veniturile tale, fie că acestea vin dintr-un job part-time, burse sau de la părinți. Apoi, treci la cheltuieli. Poate sună complicat, dar e mai ușor decât crezi! 


 • Analizează-ți cheltuielile fixe: Începe prin a examina cheltuielile tale fixe, ideal ar fi să începi cu luna precedentă pentru a avea o imagine detaliată a acestora. Verifică detaliile din aplicațiile bancare sau înregistrează manual fiecare tranzacție pentru a obține o perspectivă clară asupra cheltuielilor tale. Fii cât mai realist în evaluarea acestora, incluzând chiria, utilitățile, alimentele și costurile de transport.

 • Planifică reducerea cheltuielilor: După ce ai identificat cheltuielile fixe, evaluează-ți veniturile și scade-le pentru a vedea câți bani îți rămân. Dacă observi că ai mai mulți bani decât te așteptai, dar totuși ajungi în situația de a nu economisi, ar fi util să analizezi în detaliu pe ce anume cheltui cel mai des. În cazul în care descoperi că dispui de mai puțini bani decât îți dorești, nu te descuraja! Există mereu modalități de a reduce costurile fixe pentru a-ți ajusta bugetul.

 • Aplică regula 50 - 30 - 20: Este esențial să-ți aloci și bani pentru economii. Majoritatea specialiștilor recomandă ca imediat ce primești salariul să te plătești pe tine înainte de a aloca bani pentru alte cheltuieli. O modalitate simplă și eficientă de a gestiona banii este să împarți veniturile în procente: aproximativ 50-60% pentru cheltuielile fixe, 30% pentru plăceri și activități recreative, iar 10-20% pentru economii. Pentru a-ți ușura monitorizarea cheltuielilor, poți utiliza aplicații precum Money Manager, care îți vor aminti să-ți organizezi finanțele în mod eficient.
2. Alege alternativa mai ieftină a lucrurilor


 • Mănânci mult în oraș: Pregătește-ți mâncare de acasă, mergi la cantină sau împarte o pizza cu un prieten.

 • Cheltui prea mult pe haine, cărți sau jocuri: Caută-le online, pe Vinted, OLX sau alte aplicații unde oamenii își vând bunurile la un preț redus.

 • Farmacia este prea scumpă: Fă-ți card de loialitate cu reduceri și caută pe net varianta mai ieftină a medicamentelor.
3. Transformă economisirea într-un joc


Economisirea banilor poate fi amuzantă și motivantă atunci când o faci sub forma unui joc. Există mai multe metode creative prin care poți economisi bani, în loc să îi pui pur și simplu într-un ciorap. Ca să te motivezi, sunt nenumărate videoclipuri pe social media care să te inspire, astfel economisești bani mult mai ușor.


 • Provocarea celor 100 de plicuri: care îți garantează economii de 5.050 de lei;

 • Provocarea celor 52 de săptămâni: cu economii totale de 1.378 de lei;

 • Provocarea zilelor fără cheltuieli: Această provocare implică stabilirea unor zile în care te abții de la cheltuieli inutile, cum ar fi cafeaua de la cafenea sau prânzul comandat.4. Obține venituri suplimentare


Dacă vrei să ai mai mulți bani la dispoziție pentru a acoperi cheltuielile sau pentru a economisi, există câteva modalități prin care poți să obții venituri suplimentare:


 • Vinde obiectele pe care nu le mai folosești: Folosește aplicații populare precum Vinted sau OLX pentru a vinde lucrurile pe care nu le mai folosești sau nu le mai dorești. Poți obține bani frumoși pentru obiectele care acum adună praf în dulapuri.

 • Valorifică-ți talentele și skill-urile: Dacă ești creativ, poți să îți valorifici talentele prin crearea și vânzarea de produse handmade precum lumânări, brățări sau picturi. De asemenea, poți oferi servicii de editare foto sau video pentru o sumă modică.

 • Fii mentor: Dacă ești priceput într-un anumit domeniu, poți să devii mentor pentru alții și să îi ajuți să își dezvolte abilitățile sau cunoștințele. Acest lucru poate aduce atât o satisfacție personală, cât și venituri suplimentare.

 • Plimbă câini: Dacă iubești animalele și ai timp liber, poți să oferi servicii de plimbare a câinilor pentru proprietarii care nu au timp să îi scoată la plimbare.

profesor și elev care studiază

5. Reduceri și Oportunități


Pe lângă venituri suplimentare, poți economisi și prin intermediul reducerilor și al oportunităților gratuite:


 • Programe gratuite: Există diverse programe pentru tineri și voluntariat precum Youth Exchange și Worldpackers, care îți oferă șansa de a călători gratis în schimbul implicării în proiecte sociale sau de mediu. Dacă vrei să vezi mai multe oportunități gratuite, aici este lista noastră lunară cu oportunități gratuite.

 • Carduri de fidelitate și reduceri: Folosește carduri de fidelitate și beneficiile oferite de ele pentru a obține reduceri la cumpărături și alte servicii. De asemenea, cardurile pentru tineri precum ID-ul sau cardurile ISIC pot aduce avantaje și reduceri speciale.În final, economisirea banilor nu trebuie să fie o sarcină dificilă sau inhibitoare. Prin adoptarea unor strategii simple, cum ar fi stabilirea unui buget, identificarea și reducerea cheltuielilor inutile și explorarea unor alternative mai ieftine, putem să ne gestionăm mai bine resursele financiare. Fiecare pas mic pe care îl facem către o gestionare financiară mai sănătoasă ne apropie de obiectivele noastre pe termen lung și ne ajută să ne bucurăm de o viață mai echilibrată și mai împlinită din punct de vedere financiar. Încurajez pe fiecare să exploreze aceste sfaturi și să găsească cele care se potrivesc cel mai bine nevoilor și stilului său de viață. Cu puțină disciplină și determinare, fiecare dintre noi poate să își construiască un viitor financiar mai sigur și mai prosper.Surse:

____________________________________________________________________________________________

Articol realizat de: Mădălina Irimia

Editor: Mădălina Hodorog, Maria Angele

Sursă imagini: Pexels


Kommentare


bottom of page