top of page
  • dianaatataru

Cum mă adaptez la viața din străinătate?

Plecarea în străinătate poate reprezenta un punct de cotitură în viața oricui, poate fi acea experiență care să ne schimbe viața și la care revenim mereu. Acest lucru nu înseamnă, însă, că adaptarea la un nou loc nu este stimulantă și dificilă și că uneori se poate simți overwhelming. Indiferent dacă te afli într-o țară străină pentru studii, muncă sau călătorii lungi, procesul de adaptare poate fi plin de provocări.


Aceste provocări pot reprezenta chiar oportunitățile de creștere personală și de explorare a identității tale dincolo de locul pe care îl cunoști de atât de mult timp. Oricare ar fi scopul pentru care faci acest pas, este contextul ideal în care să mai înveți puțin despre cine ești. 


a person going to travel to another country in an airport

Iată câteva sfaturi și strategii pentru a te adapta la viața în străinătate cu succes


Fii deschis și flexibil. Explorează cât mai mult


Să te adaptezi la o nouă cultură înseamnă să cunoști obiceiurile specifice, valorile, felul în care fac artă, politică sau activitățile preferate. Flexibilitatea este cheia în fața situațiilor noi și neașteptate pe care le poți întâlni. Orice situație nouă e inconfortabilă, dar numai de acolo putem crește. Fii curios și explorează cultura locală în profunzime. Participă la festivaluri, vizitează muzee și situri istorice, încearcă bucătăria locală și învață despre tradițiile și obiceiurile locului.



Învață limba


Cunoașterea limbii locale poate face o diferență semnificativă în procesul de adaptare. Te vei putea integra mai ușor în comunitate. Încearcă, anterior plecării, să te familiarizezi măcar cu un vocabular de bază care să te ajute în situații cotidiene, iar, odată ajuns acolo, încearcă să te forțezi să vorbești cât mai des cu oamenii de acolo în limba respectivă și vei vedea că vei învăța cu o rapiditate neașteptată. 



Caută-ți prieteni


Rămâi deschis, curios și sociabil. Vorbește cu localnicii și întreabă-i despre cultura lor. Fă-ți prieteni și invită-i să explorați cât mai multe locuri împreună. Caută acei oameni cu care simți că vezi lumea într-un mod similar și construiește relații cu ei. 



Menține legătura cu cei dragi


E ok să îți fie dor de casă, e chiar bine. Înseamnă că ai lăsat în urmă oameni cu care chiar ai o conexiune. Ai grijă de relațiile tale. Distanța nu trebuie să le răcească, ci le poate face mai profunde, mai vulnerabile, pentru că veți fi mai însetați de conexiune. Lasă-ți prietenii și familia să-ți fie sprijin în procesul ăsta de adaptare și ascultă-i, asigura-i că ești încă lângă ei și că acest lucru nu se va schimba. 



Fii răbdător cu tine însuți


Adaptarea la viața în străinătate poate dura un timp considerabil și e firesc să simți că e dificil, că îți e dor. Fii răbdător și blând cu ține în procesul acesta. Ai încredere în capacitatea ta de a te adapta și observă-te în această perioadă, folosește-o că pe o oportunitate de a te cunoaște mai bine. 



a man standing near a river

Fii deschis la schimbare, explorează plin de curiozitate nouă ta casă, dă-ți timp și distrează-te. Cu siguranță va fi memorabil. 

____________________________________________________________________________________________

Articol realizat de: Diana Alexandra Tătaru

Editor: Mădălina Hodorog, Maria Angele

Sursă imagini: Unsplash

bottom of page