top of page
  • Mădălina Hodorog

Piața muncii. Bau-bau-ul din povestea studenției?

Studenția, o poveste atât de frumoasă presărată cu momente pline de acțiune, dramă, aventură, nopții ce par a fi infinite, dimineții mereu pe fugă, proiecte, prieteni, evoluție. Toate acestea par a fi organizate perfect, în marele plan ce mereu se finalizează cu tine având succesul mult visat, însă ne lovim de personajul de negativ.


Piața muncii, un loc al disperării. Asta numai dacă nu te pregătești de navigare.


2020 și 2021 ne-au schimbat, iar cerințele pieței muncii s-au modificat (din nou), un raport al celor de la Hipo.ro, 2021 ne spune că Cele mai valoroase abilități soft skills” sunt: flexibilitatea, adaptabilitatea, de care cu toții am avut nevoie pentru a ne muta aproape toate activitățile în mediul online, dar și de productivitate, eficiența , comunicare ( scrisă, audio, video) necesare în tranzitul nostru remote 2.0. Știm toate acestea, însă...

Potrivit Strategiei naţionale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei (2014–2020)


„tinerii înregistrează cea de-a doua rată a sărăciei ca mărime, fiind principalul grup afectat de criza economică”.

Ok, și acum ce facem? Am terminat facultatea, ne-am luat licența, cum învățăm să navigăm? Suntem conștienți de dificila intrare în piața muncii, această problemă este constant semnalată, iar pentru tinerii absolvenții (lipsiți de experientă) poate părea o piedică evidentă, un punct vulnerabil. Începem să vânăm oportunitățile existente din piața muncii.


Lipsa locurilor de muncă și alte obsatcole de care lovim sunt abordate în proiectul EUROPA 2020 care propune strategii și proiecte care să ajute tinerii.

Oportunității pe care luând inițiativă și aplicând îți pot oferii experiența ideală.

  • La FUTURE - Ediția BCR, oferim celor peste 80 de participanți oportunități de dezvoltare și de intrarea cu brio în piața muncii. După FUTURE vei putea să: te cunoști pe tine, în timp ce te pregătești practic pentru primul loc de muncă, prin traininguri-uri ce implică studenți, angajatori, profesori universitari.

  • Erasmus+ pentru antreprenori 600 de stagii care le permit tinerilor antreprenori să dobândească experienţă într-o întreprindere mică din altă ţară a UE.

  • Serviciul european de voluntariat ce oferă peste 10 000 de oportunităţi de voluntariat propuse de ţările membre.

  • Proiectele POCU (Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020) creșterea ratei de ocupare prin integrare durabilă pe piața forței de muncă a tinerilor.

Poate că piața muncii în continuare va fi un bau-bau, dar tu poți să-ți schimbi parcursul, poate a întregii vieții, printr-o simplă alegere.


Jump into it.


Articol realizat de: Diac Renata

Editat de: Mădălina Hodorog

Foto: UnsplashedComentários


bottom of page