top of page
  • Daniela-Ștefania Bănică

Sfaturi utile pentru interviul de angajare

Indiferent dacă ai deja experiență cu primul loc de muncă sau te pregătești să o dobândești, un moment crucial în procesul de angajare îl constituie interviul. Dacă ești familiarizat sau nu cu acest pas, noi îți oferim douăsprezece sfaturi pe care le considerăm esențiale pentru a te pregăti înainte de un interviu de angajare.


două persoane la o masă, un laptop

1. Participă la programe unde ai posibilitatea să realizezi o simulare de interviu: De exemplu, în programul FUTURE Manager vei avea posibilitatea să participi la o simulare fizică, pentru a vedea concret ce faci bine și ce poți îmbunătăți atunci când te duci la interviul de angajare.


2. Studiază compania: Cunoașterea detaliată a companiei este esențială și este apreciată de către angajatori. Învață despre cultura organizațională, valorile și proiectele lor.


3. Analizează anunțul de job: Identifică cerințele și responsabilitățile specifice ale postului și încearcă să vezi dacă există valori și interese comune. Citește fișa postului cu atenție, deoarece acest lucru îți poate oferi un avantaj în fața celorlalți candidați.


4. Pregătește-ți CV-ul: Asigură-te că CV-ul tău este actualizat, conține informații relevante și este bine structurat.


5. Antrenează-te pentru întrebările comune: Chiar și întrebările simple pot fi provocatoare, precum „Spune-mi despre tine” sau „Care sunt punctele tale forte și punctele tale slabe?”. În răspunsurile tale, folosește metoda S.E.A.T:


S – skill-urile tale potrivite pentru job;

E – educație și/sau experiență;

A – abilități;

T – tipul tău de personalitate și modul în care poți aduce îmbunătățiri în viitorul loc de muncă.


6. Învață să povestești: Ai grijă la pronunție, folosește un vocabular adecvat, fii concis și coerent în expunerea ta. Povestește-ți realizările relevante într-un mod politicos.


7. Alege o ținută adecvată: Optează pentru o ținută curată, profesională și potrivită pentru domeniul în care aplici. Nu subestima importanța aparenței, aceasta poate influența percepția angajatorului.


8. Fii punctual: Încearcă să ajungi la interviu cu câteva minute înainte, pentru a evita întârzierile. Punctualitatea este esențială și demonstrează profesionalism.


9. Demonstrează interes: Pune întrebări despre companie, echipă și proiecte. Arată că ești interesat de postul oferit de angajator.


10. Fii pozitiv și autentic: Arată entuziasm și autenticitate în răspunsurile tale. Încearcă să te remarci atât pentru angajator, cât și pentru tine.


11. Gestionează stresul: Respiră adânc și ai încredere că vei reuși. O să fie totul bine.


12. Mulțumește pentru oportunitate: La final, exprimă-ți recunoștința pentru șansa de a participa la interviu. Ca un gest suplimentar, poți mulțumi pentru timpul acordat chiar de la începutul interviului.


Nu uita că angajatorul își formează o primă impresie despre tine în timpul interviului, deci dă tot ce poți!


Surse:


____________________________________________________________________________________________

Articol realizat de: Daniela-Ștefania Bănică

Editor: Mădălina Hodorog, Maria Angele

Sursă foto: Unsplash

Comments


bottom of page