top of page
  • Călin Crețu

Sorin Pop: Studentul determinat să își depășească limitele


Un aspect care se repetă constant în piața muncii e legat de tinerele talente. Angajatorii nu îi pot reține, noile talente nu știu exact ce vor.

Am decis să încep această serie de articole – interviuri pentru a-i aduce în prim plan pe acei studenți care:

- poate nu au toate aspectele din viața lor bifate, însă au energie. Sunt vii

- fac deja lucruri extraordinare și ies din zona lor de confort

- visează și planifică după viziunea lor


Seria de articole continuă cu Sorin.

Cine este Sorin Pop?


Sorin este persoana ce termină examenul de două ore, apoi fuge la autogara din Cluj, ia un autocar spre Zalău pentru a participa la ultima întâlnire din cadrul programului FUTURE - Construiește cu Pasiune despre care poți afla mai multe aici. Pe scurt, Sorin este studentul determinat și responsabil.


Originar din Baia Mare, Sorin studiază la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. În martie, când s-a înscris în programul FUTURE și-a luat angajamentul de a participa la toate sesiunile de training cu inima deschisă, energie și dorința de dezvoltare. La final, Sorin și-a păstrat determinarea.


Sună îndrăzneț? Citește mai jos despre:

- ce includem nou în sistemul educațional românesc

- viziunea de viitor

- programele ce l-au ajutat să se dezvolte

Ce te-a determinat să alegi un profil tehnic la facultate?

Am ales o facultate tehnică deoarece îmi place să văd cum se fabrică diferite invenții și procese funcționale (de exemplu o linie de fabricare mecanizată dintr-o companie de producție) și pe viitor mi-ar plăcea să văd ceva proiectat de mine și pus în aplicare pe piață


Dacă ai putea introduce o materie în curriculum facultății, care ar fi?

Personal, mai ales pe domeniul meu, aș adăuga ingineria autovehiculelor, aș introduce mai multe ore de practică în timpul facultății ca studenții să poată vedea cu ochii lor diferitele procese din motor sau cum funcționează diferite componente ale unui motor de autovehicul.

Ce experiență din ultimii ani a crezi că a contribuit cel mai mult la dezvoltarea ta?

Cele mai de folos la dezvoltarea mea de până acum au fost programul FUTURE, experiența trăită o lună într-un service auto unde am putut învăța meseria chiar de la bază și încet să clădesc fundația cunoștințelor mele, dar mai ales sfaturile de viață date de părinții mei.

Ce îi lipsește sistemul educațional în acest moment din punctul tău de vedere?

Sistemului educațional îi lipsesc profesori tineri și dinamici care să le trezească studenților pasiunea de cunoaștere a unor lucruri noi și a-i pregăti corespunzător pentru ce va urma după ce termină studiile

Cum vezi piața muncii în acest moment?

Piața muncii e în continuă dezvoltare, având posbilitatea de a oferi locuri de munca tuturor studenților ce își termină cu succes studiile și vor să muncească. Și cred că și în viitor va continua să fie la fel.


Care este cea mai mare temere pe care o au colegii tăi de facultate cu privire la locul de muncă?

Cea mai mare temere este că le lipsește experiența profesională înainte de primul loc de muncă de după facultate (exact deviza care ne-ai spus că ai folosit-o pentru a crea acest minunat program).


Ce percepții consideri că ți-a schimbat programul FUTURE cu privire la muncă și lucrul în echipă?

În cadrul FUTURE am învățat ce ușor termini un task dacă ai o echipă bine sudată în care fiecare e determinat să ducă lucrurile la bun sfârșit,  dar uneori e mai greu până ajungi să vezi cum e fiecare în parte și la ce e cel mai bine priceput.


FUTURE m-a ajutat și să ies din zona de comfort și să aplic la cât mai multe joburi pe domeniu ca să prind câteva „șmecherii'' de la fiecare interviu, deoarece la fiecare angajator la care am fost am întâmpinat o altă formă de verificare a cunoștințelor și alte cerințe și pretenții impuse.
Sorin participă în cadrul programului FUTURE - Construiește cu pasiune, ediția TenarisSilcotub pentru a-și identifica pasiunea și găsi primul loc de muncă.


Mai multe detalii despre programul FUTURE regăsiți aici: www.madalinahodorog.ro/future


Surse foto: Andreea Olah, Plesch Edina

Comments


bottom of page